Срещата между двамата лидери продължила час и половина Пекин и Париж

...
 Срещата между двамата лидери продължила час и половина Пекин и Париж
Коментари Харесай

Макрон призова Си да вразуми Русия

 
Срещата сред двамата водачи траяла час и половина
 

Пекин и Париж поддържат многополюсната система в света

Целта е всички да се върнат на масата за договаряния

Френският президент Еманюел Макрон прикани китайския си сътрудник Си Цзинпин да вразуми Русия и да помогне за прекъсване на войната в Украйна, съобщи Би Би Си.

„ Руската експанзия в Украйна нанесе удар на интернационалната непоклатимост. Знам, че мога да разгадавам на Вас да вразумите Русия и да върнете всички на масата за договаряния “, съобщи Макрон преди началото на срещата си през днешния ден със Си. 

„ Необходимо е да намерим метод за реализиране на дълготраен мир “, сподели още френският президент и изрази убеденост, че „ това е също толкоз значим въпрос за Китай, що се касае за Франция и Европа “.

Макрон също по този начин настоя китайският водач да окаже напън върху Москва да се преценява с интернационалните правила за неразпространение на нуклеарни оръжия.

Китай и Франция имат опциите и отговорността да превъзмогнат „ разликите и рестриктивните мерки “, до момента в който светът минава през дълбоки исторически промени, съобщи от своя страна Си. Той не загатна Украйна или Русия, само че приветства връзките с Франция. По думите му Пекин и Париж са „ твърди поддръжници на многополюсната система в света “.

След срещата на двамата водачи Макрон означи, че са разискали войната в Украйна и са се съгласили, че нуклеарните оръжия би трябвало да бъдат изключени от спора.

На взаимна конференция френският президент съобщи, че архитектурата на сигурността в Европа не е допустима, до момента в който Украйна е окупирана и една страна членка на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нарушава устава на международната организация, което по думите му е „ неприемливо “.

Според чиновник на Елисейския замък срещата сред Макрон и Си е била „ откровена и градивна “ и е траяла час и половина.

Правителството на Си преглежда Русия като източник на сила и сътрудник в контраст на агресивното съгласно Китай държание на Съединени американски щати. Китай е най-големият покупател на съветски нефт и газ, което оказва помощ за поддържане на приходите на Москва в миг, когато тя е подложена на наказания от Запада. Това усилва китайското въздействие, само че наподобява, че Си не желае да заплашва партньорството посредством оказване на напън върху съветския президент Владимир Путин, разясняват анализатори.

Преди да се срещне със Си, Макрон беседва с китайския министър председател Ли Цян, на който сподели, че Франция желае да „ построи общ път “ за решение на „ всички огромни спорове “ с изключение на този в Украйна.

Заедно с Макрон в Китай е и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на първото си посещаване в страната, откогато заема поста.

Си съобщи на среща с Макрон и Фон дер Лайен, че Китай и Европейски Съюз би трябвало да се придържат към разговор и съдействие, да поддържат международния мир и непоклатимост и да предизвикват общото развиване и благополучие, заяви китайската държавна телевизия.

Според китайския президент Пекин желае да работи с Европейски Съюз за обновяване на обмена на всички равнища и за унищожаване на „ намесата “ и провокациите. 

Си Цзинпин и Еманюел Макрон споделят мнението, че нуклеарните оръжия би трябвало да бъдат изключени от спора в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР